Article image

Bakgårdens förskola

Vi är en liten förskola som ligger ganska centralt i stan i ett område som heter Majorna. Förskolans lokaler finns i ett gammalt landshövdinghus. Lokalerna är ljusa och fräscha tyvärr är stjärnans lokaler mindre än hjärtats men det kompenseras av en lekhall på övervåningen. Förskolans gård ligger på husets innergård och är ganska liten och trång. Den ska renoveras nu under våren/försommaren och vi längtar och väntar!

Den viktiga föräldrakontakten

Vi har lagt mycket fokus på föräldrakontakten. Bemötandet är otroligt viktigt men också vilken man förmedlar till ofta stressade föräldrar på mornar och eftermiddagar. Vi har valt att ställa ut en liten soffa i hallen, dämpa belysningen och ha på lite skön soft musik i bakgrunden. Många föräldrar har kommenterat detta som något mycket positivt, speciellt i samband med att vi alltid försöker ta oss tid att stanna upp och prata en liten stund. Trygga, nöjda och glada föräldrar ger trygga, nöjda och glada barn tror vi.

Vi har också satt upp en liten bokhylla med böcker för utlåning till föräldrarna med allt från facklitteratur angående barns utveckling till skönlitteratur! Mysigt tycket vi!

Ordomat

Ordomaten är rolig och man kan använda den till många olika saker. Ibland har vi små kort med barnens namn på ena sidan och ett foto på barnen på den andra sidan. Sen kan man se om det är något barn som känner igen bokstäverna och kan gissa vad det står. Man stoppar kortet i ordomaten och som genom trolleri vänds kortet på vägen ut och man ser fotot på barnet. Ordomaten kan också bli en ”Mattemat” när den används i samband med matematik. Kortet har då t ex siffran 4 på ena sidan och 4 st bilar på andra. Jättekul tycker barnen ...VARJE GÅNG!

Nalletema

Avdelning Stjärnan har den här terminen valt att arbeta med ett ”Nalletema”. Barnen fick med sig en skokartong hem (samverkan mellan förskola och hem) som de tillsammans med en vuxen inredde till ett gosedjur/nalle som sedan fick flytta in på förskolan. Alla nallar bor nu sida vid sida i sina ”hus” här på Bakgården. ”Nalleväggen” hjälpte alla föräldrar till att sätta i ordning under ett föräldramöte.

Nallarna är med oss i vårt dagliga arbete. Än så länge har de varit med och planterat och letat maskar till vårt maskhus (miljö), presenterat sig själva (barnet i centrum), pratat om kompisar och känslor (värdegrundsarbete) mm. Barnen gillar att ha med nallarna och för oss pedagoger blir temat ett sätt att synliggöra vårt arbete med målen i styrdokumentet (Lpfö98).

Om du blivit mer nyfiken på hur man jobbar med språk och kommunikation på Bakgårdens förskola, kan du läsa mer om det här!

Om Bakgårdens förskola

Antal avdelningar
2
Antal barn
16
Antal anställda
0
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2000
Adress
Allmännavägen 40
Stad
Göteborg
Postnummer
41460
Kontaktperson
Sofie Arfvidson
Email
s_arfvidson@hotmail.com
Telefonnummer
031-365 95 90
Förskolans vision

Att vara ”medskapare” till trygga och kommunikativa barn. Vår profil är just kommunikation och förutom att vi arbetar mycket aktivt med rim, ramsor, sagor och sånger lägger vi också mycket fokus på bokstäver och det skrivna ordet. Vi arbetar även med tecken som stöd (3 i personalen är fullt teckenspråkiga och de övriga går på teckenkurs 1 timme i veckan under våren). Tecken som stöd/komplement till det talade ordet (babytecken) har i forskning visat ge en extra puff i språk och utveckling av ordförråd etc.