Article image

Förskolan Rörmokaren

Den kommunala förskolan Rörmokaren startades 2009. Den är belägen i bottenvåningen på ett hyreshus i ett bostadsområde i Stureby i södra Stockholm. Lokalerna var tidigare ett gammalt rörmokeri, vilket man kan se spår av inomhus. Därav förstås förskolans namn!

Förskolan har två avdelningar; en för äldre barn och en för yngre barn. Sammanlagt går här 45 barn. Det är alltså en relativt liten förskola.

Lärande utomhus

Här på Rörmokaren arbetar vi med utepedagogik. Det innebär ”lärande utanför klassrummet”. Vi tar oss dit lärandet finns, beroende på vilket projekt vi arbetar med för tillfället. Och mycket av lärandet sker utomhus. Det ska vara roligt, lustfullt och meningsskapande att vara utomhus!

Vi har nära till skogsdungar, öppna fält och många parker. Det finns också många tillgängliga gångvägar runt omkring. Det gör det lätt för oss att ta oss utanför förskolegården för att gå iväg och upptäcka.

På utflykt med kollektivtrafiken

Läget är klart fördelaktigt för vår typ av verksamhet eftersom det finns mycket att upptäcka och utforska i närområdet. Men vi har också närhet till kollektivtrafik som kan ta oss längre. Vi åker buss och tunnelbana om vi ska gå på exempelvis teater och museum.

Det händer också att vi åker långt. En höst åkte vi till Spårvägsmuseet, det i sin tur resulterade i att barnen blev intresserade av att åka tåg (på riktigt). Vi gjorde därefter en utflykt med pendeltåg från Älvsjö till slutstationen Nynäshamn. En gång åkte vi ända till Södertälje och besökte Tom Tits.

Arbete i projektform

Vi arbetar i projekt, men exakt vilket projekt vi arbetar med är helt beroende av barnens eget intresse. Även hur länge vi arbetar med valt projekt är styrs av barnens intresse.

Till exempel har vi arbetat med projektet ”ljud”. Vi började då med att lyssna till olika ljud. Vi lyssnade i skogen, vi lyssnade på förskolan och så vidare.

Vi pedagoger spelade in de olika ljud som fanns på förskolan och barnen fick sedan lyssna på dem och försöka gissa varifrån ljudet kom. Sedan besökte vi Musikmuseet och gjorde egna instrument. Projektet sträckte sig över en termin.

Föränderlig inomhusmiljö

På Rörmokaren förändras miljön inomhus ofta. Det beror på barnens intresse samt de projekt vi arbetar med. Inomhusmiljön har vi möjlighet att påverka mycket. Vi har en matsal med lunchbuffé: barnen tar själva den mat och de grönsaker de vill ha. Vi har aktivitetschecklistor, som kan tala om vilka barn som gjort vad: om de kanske målat, pusslat, läst, sjungit …

Det bästa med att arbeta på just Rörmokaren är att vi har så roligt tillsammans, både pedagoger och barn! Allas idéer tas tillvara, såväl barnens som de vuxnas. Barnen lär sig självständighet och ”frihet under ansvar” med oss pedagoger som stöd. Barn kan så mycket mer än vad många vuxna tror!

Normkritisk pedagogik – checklista

På samtliga kommunala förskolor i Stureby arbetar man aktivt med normkritik som pedagogiskt verktyg. Vi vill därför dela med sig av en viktig normkritisk checklista för miljö och material, som vi och de andra förskolorna använder oss av. Läs den här.

När vi pedagoger gått igenom checklistan har vi insett att en del bilder och barnböcker som vi hade på avdelningarna var väldigt normativa. Detta gjorde att vi valt att göra utbudet mer varierat, vi har både lånat och beställt barnböcker med en större bredd och mångfald.

Checklistan visade också att många miljöer på avdelningarna var traditionellt indelade, som en bilhörna, en hörna med dockskåp och dockor, samt en separat plats för naturmaterialet. Vi tänkte tidigare att vi erbjuder ”alla barn att leka med allt”. Men observationer gjorda i anslutning till genomgången av checklistan visade att barnen ofta delade upp sig i ålders- och könshomogena grupper.

När vi valde att prova att blanda leksaker på nya sätt, mixa traditionella miljöer men också skapa helt nya hörnor (som ett ”naturlandskap” med byggmaterial, djur, bilar, My little pony och små figurer) så påverkades också barngruppen och deras lek. Nya kompisar hittade varandra och lekgrupperna blev mer blandade köns- och åldersmässigt.

Att tillämpa ett normkritiskt tänkande när det gäller miljön handlar mycket om att ”lägga till”, inte ”ta bort” material som är homogent. Vi blandar material och mycket av det som finns på Rörmokaren ska vara tillgängligt för barnen att använda själva. Detta för att alla barn oavsett intresse och normer ska kunna leka tillsammans.

Ladda ned Normkritisk checklista.

Läs mer om satsningen på normkritisk pedagogik.

 

Om Förskolan Rörmokaren

Antal avdelningar
2
Antal barn
45
Antal anställda
9
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2009
Adress
Bjulevägen 2–8
Stad
Enskede
Postnummer
12241
Kontaktperson
Anneli Bohman
Email
anneli.bohman@stockholm.se
Förskolans vision

Att stärka allas möjligheter att utvecklas, som de unika personer de är, är en viktig vision på Förskolan Rörmokaren.