Article image

Lena förskola

Lena förskola i Vårgårda jobbar mycket med årsarbetsplaner och mål. Pedagogerna anser att det är mycket viktigt att utgå från barnen i verksamheten – de är förskolans stora inspirationskälla. Det har bland annat lett till ett tema om flaggor.

Förskolan ligger på landsbygden och avdelningarna har byggts i omgångar. Den första 2003 och sedan har de två andra kommit till 2008 och 2012. Två avdelningar är hopbyggda med områdets skola. Den tredje avdelningen, den senast tillkomna, ligger inom området men är fristående. Vi pedagoger här på Lena förskola har varit med under hela byggnationen. Till viss del har vi även kunnat påverka både lokaler och utemiljö.

Ytterligare en avdelning ser ut att behövas inom en relativt snar framtid. Prognoserna vad det gäller födda och inflyttade barn de kommande åren, tillsammans med att några dagbarnvårdare går i pension, gör att det kan bli aktuellt med en avdelning till.

Vår inomhusmiljö är i ständig förändring utifrån barngruppen. Vi observerar hur de leker och ser vad som fungerar bra och mindre bra. Det ger oss förutsättningar att skapa förändringar i miljön och det leder förhoppningsvis till mycket lek och lärande.

Årsarbetsplaner och mål

Varje år skriver vi på Lena förskola en arbetsplan där vi beskriver hur vi vill arbeta och vad vi vill fokusera på under året. Sedan arbetar varje avdelning fram en egen bilaga med mål som anpassas efter avdelningens förutsättningar. Denna plan följer vi upp ett flertal gånger under året.

Här är exempel på konkreta mål från en av avdelningarna:

Vi vill att vår verksamhet ska utveckla och stödja barnens lek och hur vi vill sträva mot ett gott lekklimat. Vi vill finnas till hands för barnen i leken och ge dem bekräftelse när de söker det. Att arbeta med känslor för att skapa förståelse för sig själv och för andra är vårt andra mål i arbetsplanen. Metoden för att uppnå detta mål har varit att arbeta med känslor som tema med barnen. Vårt sista mål är att utveckla barnens matematiska förmåga. Vår förskola kommer under året att dra igång ett matematiskt äventyr tillsammans med barnen. Vi ser fram emot detta och känner oss mycket inspirerade.

På de andra avdelningarna handlar målen exempelvis om att ”stimulera barns språkutveckling på ett bättre sätt”, ”få in fler tillfällen med skapande aktiviteter” och ”få barnen mer delaktiga i vår dokumentation, så att de ska kunna se sitt lärande”.

Glimtar från verksamheten

Vi har jobbat med ”Vännerna i Kungaskogen”, ett material från ILKA. Vi har byggt upp miljön i Kungaskogen på ett bord. Det är ett skapande arbete som barn och pedagoger utvecklat tillsammans.

Vi började med ett helt tomt bord. Sedan sågade vi ett hål mitt i, där en stor gren fästes uppifrån och ner. Bordet målades som en skogsmiljö och sand, kottar och grenar limmades fast. Alla de sju figurerna från sagan (Snick, Snack, Raffe, Bitis Älgvis, Hotta och Maracka) tillverkades av återvinningsmaterial, kartong, papper, tyg och fjädrar. Sedan kunde barnen och vi pedagoger leka och spela dockteater tillsammans. I detta projekt rymdes många delar av läroplanen: normer och värden, utveckling och lärande, barns inflytande …

Tema flaggor

Efter att vi uppmärksammat att ett barn var mycket intresserat av flaggor och sett hur detta intresse smittade av sig på de andra barnen, drog vi igång temat flaggor i barngruppen. Vi gjorde olika aktiviteter, både spontana och planerade, bland annat en flagg-show och en hinderbana med ”heja på-flaggor”. Dessutom gjorde barnen egna flaggor av duplo och lego.

Vi arbetar mycket med teckenspråk på avdelningen och inom flaggtemat lärde sig barnen teckna olika länders namn. Vi märkte att alla barn tyckte att detta tema var mycket roligt. Vi såg också tydligt hur viktigt det är att utgå från barnen i verksamheten. Det de upplever som intressant blir givande och roligt att arbeta vidare med. Barnen är vår stora inspirationskälla!

Vi har väldigt roligt på vår förskola, både personal och barn trivs tillsammans. Just glädjen och tryggheten är viktiga faktorer för att alla ska trivas. Vi pedagoger har en gemensam drivkraft att driva verksamheten framåt. Arbetslaget vill hela tiden utvecklas och vi vågar prova nya saker. Vi är inte rädda för att misslyckas och har ett tillåtande klimat där vi bekräftar varandra. Och – sist men inte minst – strävar vi förstås alltid efter att vara lyhörda inför barngruppen.

 

Om Lena förskola

Antal avdelningar
3
Antal barn
54
Antal anställda
9
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2003
Adress
Lena förskola
Stad
Alingsås
Postnummer
44192
Kontaktperson
Annica Olofsson
Email
annica.olofsson@vargarda.se
Förskolans vision

I en trygg och stimulerande miljö leker och lär vi för livet! Det är visionen på Lena förskola i Vårgårda.