Article image

Markhedens förskola

I Valbo, i utkanten av Gävle, ligger Markhedens förskola. Vår vision är att ge barnen verktyg att utvecklas till nyfikna och självständiga individer, som tror på sig själva och sin framtid.

Markhedens förskola har funnits sedan 1969 och ligger, lämpligt nog, på Barnstuguvägen. Sedan början av 1990-talet har vi har arbetat med miljö och hållbar utveckling. Detta genomsyrar allt vi gör. Pedagogerna blir förebilder genom att visa varsamhet för den jord vi lever på och kan förmedla en positiv framtidstro.

Vi anser att detta arbete innefattar en helhetssyn på människan. Hälsosam mat, rörelse, utevistelse, inre och yttre upplevelser, tid och plats för reflektion och stillhet och liknande har betydelse för barnens fortsatta utveckling. Vi försöker därför skapa så mycket kontakt med naturen som möjligt, och kunskap om sammanhangen i naturen, för att barnen ska få en större vilja att värna om den. För en hållbar utveckling krävs engagemang, från alla håll och på alla möjliga sätt … det är vår framtid det handlar om!

Vi pedagoger vill gärna framhålla vikten av organisation i verksamheten, att vi hittar tiden och platsen för enskilda träffar utifrån de mål vi vill uppnå. Vår miljöprofil skulle aldrig hålla i längden om vi inte kontinuerligt, i grupper, diskuterar förhållningssätt och hur alla ska vara delaktiga i allt det arbete som dock krävs. Genom att alltid hålla diskussionen levande säkerställer vi att hela personalen är med.

Ser resultat hos barnen

Förskolan, som är Grön Flagg-certifierad, deltar årligen i evenemang som Earth hour och Skräpplockarveckan. Här får vi tillfällen att mer fokuserat resonera med barnen kring människans påverkan på vår miljö. Reflektioner från barn och föräldrar under åren har visat att miljöarbetet är viktigt för dem och att det är en stor anledning till varför de väljer just vår förskola.

Barnen är mycket intresserade, har mycket kunskap kring dessa frågor och har utvecklat en förståelse för att vi måste värna om vår miljö och natur. Detta är betyg nog för oss att vårt arbete bär frukt.

Vår förskola har arbetat med kretsloppet under många år. En av våra största uppgifter har varit att göra barnen delaktiga i processen. Det handlar om återvinning av material, men också om återvinning av mat. Vi har en varmkompost, där vi tillsammans med barnen slänger överbliven mat.

Barnen får så småningom se slutprodukten; jorden som vi slänger ut i rabatter, växthus och potatislandet. Det vi ger får vi tillbaka i form av exempelvis potatis, morötter och gurkor – som senare blir till ny jord ... Varje år håller vi en härlig skördefest. Vi har även hönor, som får vår överblivna mat. Som tack får vi fina ägg av dem.

Sinnena är med

Vi har också under några år skapat en sinnlig trädgård, där barnen får uppleva smak, syn, hörsel och doft. Vi arbetar fortfarande med att utveckla olika idéer kring den. Här vill vi ge barnen stillhet och närvaro samt upplevelser med alla sinnen. Vi har märkt hur vår sinnliga trädgård startar funderingar kring processer som maskens betydelse för jorden och fjärilars utveckling från larv till färdigutvecklad insekt.

Vi har en stor och varierad förskolegård med många ställen där miljön och sakerna uppmuntrar till rörelse. Vi arbetar aktivt med att bygga upp ställen av återvinningsmaterial. Att bygga upp förskolegården med uppmuntran till rörelse handlar mycket om pedagogernas engagemang, medvetenhet och lyhördhet.

Engagerat team med pedagoger

Förskolan, som är ganska stor, ligger nära naturen och mycket av vår verksamhet förläggs därför utomhus. På vintern undersöker vi isens och snöns egenskaper, spolar en egen skridskobana, åker madrass i backen, lär oss hantera olika underlag, går skogspromenader och uppmärksammar små och stora händelser i naturen. Det räcker med att vända på en sten, så kommer många funderingar som vi pedagoger tar fasta på och utvecklar vidare tillsammans med barnen.

Det bästa med vår förskola är så klart barnen! Vetgiriga, nyfikna, glada och helt enkelt underbart unika – var och en på sitt sätt. Vi pedagoger på Markhedens förskola är mycket engagerade och har en enorm drivkraft att driva verksamheten vidare. Allt detta kryddat med mycket humor och lekfullhet gör det helt klart värt att kliva upp på morgonen och gå till jobbet!

 

Om Markhedens förskola

Antal avdelningar
5
Antal barn
90
Antal anställda
20
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1969
Adress
Barnstuguvägen 8
Stad
Valbo
Postnummer
81831
Kontaktperson
Jessica Peter
Email
jessica.peter@gavle.se
Förskolans vision

På Markhedens förskola i Valbo genomsyras hela verksamheten av hållbarhet, återvinning och miljömedvetenhet.