Rauni Karlsson

Rauni
Karlsson

Fil.dr och universitetslektor
Verksam vid
Göteborgs universitet

I juni 2009 lade Rauni Karlsson fram sin doktorsavhandling vid Göteborgs universitet. I sin forskning har hon undersökt hur demokrati visar sig i förskolan. Det finns få tidigare undersökningar om detta, och de som finns har sällan tagit avstamp i barnens eget perspektiv. Rauni däremot, har utgått från barns lek och samspel i vardagen. Hon har undersökt två grupper i Västsverige: en grupp med barn som var 4–5 år och en annan grupp där barnen var 3–6 år.

Ansvar, omsorg och respekt

Rauni påbörjade sitt avhandlingsarbete år 2004 vid Institutionen för pedagogik och didaktik vid Göteborgs universitet. Hon stötte på en hel del problem: det visade sig inte vara helt lätt att hantera demokratifrågor. Det ledde till att hon begränsade sig till tre viktiga värden: ansvar, omsorg och respekt.

Hon kunde se hur barnen tog ansvar för regler, innehållet i lekar, de egna handlingarna och allas delaktighet i gruppen.

– Jag kunde också tydligt se hur barnen visade omsorg om varandra, både för varandras välbefinnande och delaktighet i lek och samvaro, säger Rauni.

– Dessutom visade de respekt för gällande regler, lärarens position och för andras intressen.

Dessa tre värden är också överlappande områden, förklarar Rauni. Hon ger ett exempel på både omsorg och ansvar, som hon såg vid en samling:

– Vid ett tillfälle erbjöd sig liten flicka vid namn Alexis att hjälpa en annan flicka, Lovisa, med en uppgift. Alexis gjorde detta till och med innan Lovisa ens hade sagt något! Det visar att barn förstår varandras personligheter och månar om och stöttar varandra.

– Pedagogen såg på ett annat sätt på denna uppgift, att den skulle göras individuellt. Alexis fick ingen uppmuntran och förståelse för sitt initiativ, bara en tillsägelse. Och när Lovisa sedan inte klarade uppgiften själv bad pedagogen i stället en annan flicka att hjälpa henne.

– Men om vi på allvar ska arbeta med demokrati i förskolan så finns det anledning att försöka förstå och respektera att barn visar varandra så mycket omsorg även när uppgifterna ska genomföras på egen hand.

Flickor och pojkar

Hon fann också att de tre värdena respekt, omsorg och ansvar uttrycks på olika sätt av pojkar och flickor. Generellt vill flickor prata mer om sina omsorgshandlingar medan pojkar snarare ger uttryck för det i handling. En annan sak som framgått tydligt i forskningsarbetet är att leken i hög grad speglar vad det innebär att vara flicka och att vara pojke.

– Barn gör en könsåtskillnad, som faktiskt är ganska framträdande, när de leker i grupp. Även om det ser ut som att de leker tillsammans är de inbördes grupperna avgränsade från varandra.

Rauni Karlsson bor i Boråstrakten, dit hon i början på 1960-talet flyttade som femåring tillsammans med föräldrarna från Finland. Det var också i Borås hon utbildade sig till förskollärare och arbetade i yrket nästan tjugo år.

Hon har alltid varit djupt intresserad av barns perspektiv.

– Jag tror att jag blev intresserad av det redan när jag själv gick i förskolan, eller ”barnkrubba” som det hette på den tiden.

– Vi var ju nyinflyttade från Finland då, och vi hade hamnat i ett litet arbetarsamhälle i Sjuhäradsbygden. Jag har starka minnesbilder av hur jag omedelbart förstod vad personalen på barnkrubban sa, trots att de pratade svenska och jag endast finska. Det handlar förstås om bemötande och förhållningssätt, de hade verkligen förstått hur viktigt det är och tagit barnets perspektiv!

Rauni vill fortsätta att arbeta med de viktiga värdegrundsfrågorna.

– Det handlar dels om hur vi vuxna ska kunna förstå barnen, dels vad vi kan lära oss av det. Jag känner mig absolut inte färdig med ämnet!

Text: Lotte Mjöberg

Lästips

Rauni Karlsson rekommenderar följande bok för dig som vill läsa mer:

Miljöer för lek, lärande och samspel.
Anette Sandberg (red.)
Studentlitteratur 2008