Article image

Backens förskola

Backens förskola ligger i området Svartbäcken strax utanför Uppsala centrum. Bostadsområdet där förskolan ligger består av hyresrätter, bostadsrätter och villor.

Förskolan är en paviljongförskola med sex avdelningar och kom till för att möta upp ett stort behov av förskoleplatser. Förskolan har en egen gård och vi har nära till naturparker och stora grönytor som vi utnyttjar för vår utflykter.

Vi arbetar i åldersnära grupper där avdelningarna anpassas i den pedagogiska miljön efter barnens ålder och behov.

Vårt arbetssätt präglas av projektarbete och temaarbete där pedagogisk dokumentation är ett av våra viktiga verktyg. Dokumentationen ska visa på barnens egen utveckling och lärande samt användas för det fortsatta arbetet samt ligga till grund för utvecklingssamtalen med föräldrarna.

Det är viktigt för oss att föräldrarna kan känna sig delaktiga i förskolans arbete genom den dagliga kontakten, utvecklingssamtal, föräldramöten och förskolans föräldraråd. De ska känna igen sig i vårt förhållningssätt och arbetssätt oavsett var barnen befinner sig på förskolan.

Föräldraaktiv inskolning

På Backens förskola tillämpar vi en inskolning som innebär att barnet är här hela dagar från allra första början under tre dagar. Föräldern är med i alla aktiviteter och deltar i allt vi gör under dagen, i samlingen, vid maten, i vilan, på utflykten, i ateljén och så vidare.

Tanken är att föräldrarna under de här tre dagarna ska vara med och visa barnet hur positivt och spännande det kan vara på förskolan: hur roligt det är att måla, hur gott maten smakar, vilka roliga lekar man kan leka inne eller på gården och vilka fina kompisar man kan få på förskolan. Föräldern visar på så sätt vägen genom sitt engagemang och intresse för det som sker på förskolan.

På det här sättet kommer både barnet och föräldrarna in i förskolans arbetssätt och får en trygg bild av hur vardagen fungerar.

En inskolning ser aldrig likadan ut, den måste anpassas till det individuella barnet. Ibland behöver föräldern vara med någon eller några dagar till. Någon gång under de tre inskolningsdagarna har vi därför alltid ett samtal med föräldrarna för att stämma av hur vi går vidare.

Förskolans erfarenheter av föräldraaktiv inskolning

Här sammanfattar Maud och Vivianne, pedagoger på avdelningen Fjällsippan, sina erfarenheter av föräldraaktiv inskolning i några punkter.

Under hösten 2010 och januari–februari 2011 har vi skolat in 15 föräldrar och barn enligt denna modell. Vi är väldigt positiva till föräldraaktiv inskolning och ser många fördelar:

  • Föräldern som är med får en väldigt god inblick i förskolans vardag.
  • Föräldern blir trygg med personal och den övriga gruppen av barn.
  • Vi har upplevt att det varit lättare för föräldrarna att lämna ett barn som är ledset (man känner sig trygg i att vi personal meddelar om något inte är bra).
  • Vi upplever att vi fortfarande har en väldigt bra kontakt med de föräldrar som var med oss hela dagarna.
  • Det har varit bäst med en grupp av föräldrar när vi skolat in. Vi upplevde att vi fick mycket hjälp med praktiska saker och att föräldrarna fick en grupptillhörighet och kunde stötta varandra.
  • Tredagarsinskolningen har fungerat bra för de flesta barnen. Några har haft lite längre inskolning.
  • När vi haft uppföljningssamtal har samtliga föräldrar varit positiva till den föräldraaktiva inskolningsmetoden.

 

 

Om Backens förskola

Antal avdelningar
6
Antal barn
108
Antal anställda
21
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2006
Adress
Svartbäcksgatan 113
Stad
Uppsala
Kontaktperson
Olof Petrusson
Email
olof.petrusson@uppsala.se
Telefonnummer
018-7279511
Förskolans vision

På Backens förskola ska barnen mötas av en miljö som är trygg, utmanande, lustfylld och stimulerande och som är anpassad efter barnens egen utveckling och behov.