Article image

Erlandsdals och Toftas förskolor

Erlandsdals och Toftas förskolor ligger i Svedala, som är en kranskommun till Malmö. Eftersom vi har nära till parker och grönområden kan den pedagogiska verksamheten till stor del bedrivas även utomhus.

Det bästa med att arbeta på just våra förskolor är inspirationen och utvecklingen i att använda oss av och delge varandra våra kompetenser. Vårt gemensamma tema Rösträtt skapar gemenskap och styrka i organisationen. Vi arbetar i helheter och sammanhang där barnens röster på många olika sätt blir hörda, och har höga ambitioner när det gäller utveckling och kvalitet.

Över båda förskolorna verkar också en pedagogista som tillför ytterligare kompetens och frågeställningar och tillsammans med personalen driver pedagogiken vidare i nya eller ytterligare utvecklingssammanhang.

Pedagogiska inspirationskällor

Våra pedagogiska inspirationskällor är framför allt Vygotskij – interaktion och progression, och Reggio Emilia – det kompetenta barnet och många olika uttryckssätt.

Inkludering viktigt fokus

Vi fokuserar mycket på inkludering. Arbetet går ut på att skapa goda lärmiljöer som erbjuder möjligheter för lärande genom att möta, stödja och utmana alla barn i deras lust att lära. Det handlar om att skapa sociala och pedagogiska miljöer (till exempel arbetssätt, lärprocesser, bemötande, attityder, värdering och förhållningssätt) så att varje barns unika utvecklingsmöjligheter bäst kommer till sin rätt.

Arbetssättet grundas på alla barns ”rika möjligheter till ...”, dvs. att erbjuda verksamhet på många olika sätt och i många olika sammanhang. Den inkluderande organisationen med fokus på goda lärmiljöer för alla barn och med en kunskapssyn som utgår från utveckling och lärande ur ett socialt och pedagogiskt perspektiv är den andra hörnstenen i allt arbete som bedrivs hos oss.

Tema Rösträtt

Rösträtt är ett övergripande tema där demokrati och estetiska uttryck på många sätt, är vårt fokus.

Rösträtt är ett samverkansprojekt mellan projektägaren UNG i KÖR, Malmö Högskola/Körcentrum Syd och RGRA (Rörelsen Gatans Röst och Ansikte).

Vi valde Rösträtt som tema då det visat sig att de estetiska ämnena riskerar att försvinna alltmer i våra förskolor, skolor och på lärarutbildningen. För oss var det viktigt att ha samma tema över båda förskolorna för att dels utnyttja varandras kompetenser och för att skapa en vi känsla och styrka mellan förskolorna.

För två år sedan startade vi Tema Rösträtt. Rösträtt innebär en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor. Rösträtt handlar om demokrati och frågor kring barns delaktighet och inflytande i musiksamlingar, barns röst- och sångutveckling, barns eget musikskapande, den kollektiva sångens gemensamhetsskapande funktion samt hur vi tar tillvara och utvecklar barns kulturella sång- och musikarv.

Rösträtt har under 2011/2012 gett ett antal förskolor i Malmö, Svedala och Kristianstad möjlighet att delta.

Rösträtt utgår från att barn i förskoleåldern kan, vill och ska vara medbestämmande i sångsamlingar. Delaktighet är ett av de starkaste ledord som Rösträtt vill omsätta till handling.

Utbildning

Vi startade temat med utbildning i form av workshops och körsång för all personal på båda förskolorna. Workshopen leddes av rytmikpedagoger från Malmö högskola.

Utbildningssatsning Barn skapar musik

En rytmikpedagog från Malmö högskola besökte förskolorna vid tre tillfällen och genomförde musiksamlingar. Vid dessa tre tillfällen samlades material in genom filmning, ljudupptagning och dokumentation som sedan bearbetades av en kompositör till sånger som barnen sedan fick tillbaka och framförde på en konsert i Baltiska hallen i Malmö.

Högskoleutbildning Malmö högskola Rösträtt 15 poäng

Personalen erbjöds en högskoleutbildning som är knuten till Rösträtt. Från våra förskolor är vi sju personer som deltar. Kursen syftar till att studenterna, med fokus på personalen och på barns röstutveckling, rytmik och skapande, ska hitta sätt att stimulera och utveckla den musikaliska verksamheten i förskolan.

Vår organisation kring Tema Rösträtt

För att temat skulle kunna genomföras fullt ut skapade vi en organisation som stöttar utvecklingen och arbetet kring Rösträtt. I organisationen har vi tre olika ”bärargrupper” som förtydligar organisationen och skapar fokus.

Namnen på de så kallade bärargrupperna – omgivningsbärare, projektbärare och arbetslagsledare – visar tydligt vilka ansvarsområden vi har. Bäraren har ansvar för planeringen och organisationen kring sitt bärarområde på avdelningen och hela förskolan/enheten.

Fortbildning kan riktas till de olika bärarområdena.

Personer som är i de olika bärargrupperna träffas vid bestämda datum för att gemensamt föra temaarbetet vidare med fokus på uppdraget. Detta skapar en intern kompetensutveckling.

Pedagogistan medverkar vid alla möten.

Rösträttsledarna är en grupp på sex personer som säkerställer att rösträttstemat synliggörs i den gemensamma verksamheten och ut i samhället. Rösträttsledarna ansvarar även för kontakten med Malmö högskola.

Arbetet med Rösträtt i praktiken

  • Vi startar varje ny termin med en undersökningsperiod på två veckor. Då observerar, dokumenterar, samtalar och reflekterar personalen kring barngruppens intresse, behov och talanger. Utifrån resultatet kommer avdelningen fram till ett eget projekt i det gemensamma temat Rösträtt.
  • I projekten arbetar vi utifrån läroplanen då alla mål och uttryckssätt vävs in. En del avdelningar har skapat egna sånger och danser i sitt projekt. Alla avdelningar arbetar på djupet med sina musiksamlingar.
  • Det är hela tiden barnen som styr hur processerna fortlöper i projekten vilket synliggörs med hjälp av reflektionsprotokoll, pedagogisk dokumentation och blogg.

Föräldrainflytande

Även föräldrarna har involverats i vårt arbete med Rösträtt.

  • Hösten 2011 byggdes av föräldrar en gemensam rösträttsscen utomhus med placering på Erlandsdals förskola. Denna scen invigdes av barn personal och föräldrar i september månad då mångfalden av musik inom rösträttstemat presenterades. Scenen används flitigt i den dagliga verksamheten och vid särskilda tillfällen som Förskolans dag.
  • Hösten 2011 startade förskolorna en blogg där föräldrarna kan följa våra verksamheter och kommentera vårt arbete med barnen.

Vad har Rösträtt gett oss?

Projekten på avdelningarna i Tema Rösträtt bygger hela tiden på demokrati där barnens intresse och lärande styr utvecklingen med personalen som medforskare. Vi har skapat en säkerhet och glädje att arbeta tillsammans med barnen kring sång musik och musikskapande. Våra musiksamlingar i dag utgår i högre grad utifrån barnens villkor. Vi kopplar nu samman musik med demokrati och medbestämmande – både i utförande, skapande och som verktyg för demokratiutveckling.

Utvecklingen av våra lärmiljöer har ökat både inomhus och utomhus. Exempelvis har vi en inomhusscen och musikrum finns i dag på de flesta avdelningarna. Vi arbetar just nu också med att synliggöra våra projekt även i utomhusleken.

Vi erbjuder barnen i större utsträckning än tidigare möjligheter att uttrycka sig i olika estetiska ämnen. Det är nu en självklar del i processen i våra projekt. Barnens röst ska höras på många sätt!

<

Om Erlandsdals och Toftas förskolor

Antal avdelningar
10
Antal barn
100
Antal anställda
19
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1972
Adress
Vitvingegatan 28
Stad
Svedala
Postnummer
23334
Kontaktperson
Sandra Florén och Malin Bergeryd
Email
sandra.floren@svedala.se
Förskolans vision

Alla, barn som vuxna, är här för att lära. Vi har alla något att lära och vi har alla något att ge. På vår förskola, som är en förskola för alla barn, rustas barnen för ett bra liv, utifrån vars och ens förutsättningar, tillsammans med andra, och på många olika sätt.