Article image

Garvarens förskola

Garvarens förskola är en kommunal förskola som ligger i utkanten av Teckomatorp, en liten ort i Svalövs kommun. Januari 2007 invigdes Förskolan invigdes i januari 2007. Byggnaden som tidigare inhyst en fabrik delas med kommunens LSS, dagligverksamhet och fritids/korttids.

Intill förskolan rinner Braån och vi har gångavstånd till två parker, den ena med en damm. Utanför förskolan är ett nytt villaområde under uppbyggnad. Ett stenkast från förskolan finner man även byns tågstation

Garvarens förskola består av 3 avdelningar med totalt 54 barn. Blåbäret är en 4–5-årsavdelning med 20 barn. Krusbäret och Lingonet är 1–3-årsavdelningar med 17 barn på respektive avdelning. Vi är 10 personal fördelat på 9 tjänster.

Våra djur

I augusti 2007 fick vi möjlighet att ta hand om två kaniner. Efter överläggning i personalgruppen togs ett beslut att vi skulle profilera oss som en djurförskola. Efter någon månad hade vi även vandrande pinnar, fiskar, fåglar och ytterligare en kanin. Kaninerna och fåglarna, nymfparakiter och undulater, fick fina stora burar utomhus.

Efter någon månad visade det sig att en av våra kaninhonor var en hanne! Nu fick vi möjligheten av att följa kaniner ända från födseln. Våra nymfparakiter fick också ungar och detta följdes med stor nyfikenhet.

Pedagogiska fördelar med inriktningen

Att ha djur på förskolan har många fördelar när det gäller arbetet med barnen. Man får lätt in många delar av läroplanens mål på ett bra och tydligt sätt:

garvaren_200.jpg

  • Motoriken tränas varje gång vi gör rent i burarna och ger djuren mat.
  • Språket tränas vid benämning och instruktioner.
  • Matematik får vi in när vi fördelar maten.
  • Naturkunskap kommer in när barnen följer djurens utveckling och lär sig nya saker om dem.
  • Empati och ansvarskänsla kommer in i varje moment.

Att barnens empati och ansvarskänsla stimuleras i arbetet med djuren ser vi som den tydligaste fördelen. Barnen turas om att hjälpa till med de olika uppgifterna tillsammans med en vuxen och det blir tydligt att det krävs samarbete.

De har fått möjlighet att få en inblick i födseln, livet och döden. Här har vi haft tillfälle att gå in på några av livets svåra frågor. Vad är sorg? Vad händer efter döden? Hur går en begravning till? När ett djur dör får barnen möjlighet uttrycka sina tankar om dessa frågor.

Men självklart överväger de lyckliga stunderna, som när ett nytt liv kommer till världen och all den kärlek som djuren ger. Barnens absoluta favorit är när de får gå ut med kaninerna i koppel. Då krävs det ansvar, koncentration och en stor dos empati.

Sammanfattningsvis finns många fördelar med vår inriktning. Man ska vara medveten om att arbetet med djur kräver ett stort engagemang från personalen och även sponsring av mat, hö och halm från föräldrar och andra. Eventuella allergier hos barnen är ju också något som måste beaktas.

Miljöarbete

Efter att vi haft djuren ett tag beslutades det att vi skulle ansöka om Grön Flagg. I november 2008 blev vi certifierad Grön Flagg-förskola.

Kretsloppstänkande

Vi arbetar med temat kretslopp där vi bl.a. sorterar sopor, komposterar, försöker minska el- och vattenförbrukning samt odlar mat till kaninerna och oss själva.

Barnen är delaktiga i alla moment (även en 2-åring vet var vi slänger papp och plast) och det har blivit en självklarhet för dem. Vi får hjälp av LSS dagligverksamhet som transporterar våra sorterade sopor till sopstationen i Svalöv.

Äpplemos och ättiksgurka

På våren sår vi tillsammans i våra sålådor som gödslas med hjälp av kaninbajs. Vi får här följa växter från frö till grönsak. Barnen har fått göra egen ättiksgurka, saft och äpplemos!

Eftersom de flesta föräldrar inte hinner eller kan sylta, safta och göra inläggningar med sina barn tycker vi det är viktigt att barnen får se hur man gör maten och att den inte bara trollas fram i affären. Vi hoppas att detta ger dem en kunskap som de kan ta med sig i livet.

Att inspirera varandra

År 2009 tilldelades vi Svalövs kommuns miljöpris eftersom vi inspirerat andra kommunala verksamheter att arbeta med miljötänkande. I Teckomatorp har nu även den andra kommunala förskolan och skolan certifierats med Grön Flagg.

Om Garvarens förskola

Antal avdelningar
3
Antal barn
54
Antal anställda
10
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2007
Adress
Garvaregatan 4, Teckomatorp
Stad
Svalöv
Kontaktperson
Malin Svärd
Email
malin.svard@edu.svalov.se
Telefonnummer
0418-475402
Förskolans vision

Förskolans mål: Alla barn på vår förskola ska känna sig trygga och harmoniska. Deras förmåga till empati och respekt för allt levande ska utvecklas. Vidare ska deras utveckling och lärande stimuleras, och deras kreativitet bevaras och uppmuntras. Förskolan ska också skapa motivation och framtidstro.