Article image

Gertrudsgårdens förskola/nattis

I Trelleborg på Söderslätt i Skåne har gummifabriken, numera Trelleborg AB, länge varit en stor arbetsgivare. När stadens första förskola öppnades 1950 skedde det därför tillsammans med gummifabriken. Gertrudsgårdens förskola huserar fortfarande i dessa gamla lokaler, som ligger mycket centralt.

1991 startade förskolan Solbacken kommunens ”nattis” och 1997 slogs dessa förskolor ihop. Sedan dess har Gertrudsgården också kommunens enda OB-verksamhet integrerad i förskolan. Barn med OB-behov har förtur till vår förskola. Här har vi därför öppet dygnet runt – nästan alla dagar.

I vår verksamhet går 85 förskolebarn varav 45 har OB-behov. Vi har också 25 fritidsbarn i åldern 6–10 år som är hos oss på kvällar, helger samt nätter. 15 pedagoger arbetar dagtid, och 9 pedagoger arbetar på OB-tider.

Vi anser att den pedagogiska miljön ska vara utmanande både inne och ute samt förändras efter barnens behov och intressen. Lokalerna förändrar och anpassar vi därför efter alla våra olika projekt.

Utemiljön är underbar och det är ofta som någon grupp har en planerad aktivitet där. Trädgården är gammal och uppväxt och det finns gräsmattor, asfalt, kuperad terräng, gungor, klätterredskap …

Till havet har vi bara gångavstånd och till biblioteket, museet och annat kulturellt är det promenadavstånd. Vill vi i stället till skog och grönområden, åker vi lätt dit med allmänna kommunikationer.

Spår som underlättar

Här på Gertrudsgården har vi en Reggio Emilia-inspirerad pedagogik. Det betyder att vi har respekt för barnet och är övertygade om att alla barn föds kompetenta med en vilja, nyfikenhet och lust att utforska världen. Vi vill se att alla barn lyckas utifrån sin förmåga!

Vi är en stor förskola med många barn och pedagoger, och vi är därför uppdelade i två ”spår” med blandade åldersgrupper. Solen-spåret rymmer tre avdelningar, Månen-spåret två avdelningar.

Genom att dela upp oss i spår blir samarbetet greppbart och arbetslaget får tid för planering när spårets övriga pedagoger tar hand om barngruppen. Samarbetet mellan spåren sker kanske allra mest vid utevistelserna på gården men också genom Grön Flagg, 5-åringarnas gymnastik, sagovandringar, gemensamma utflykter …

Vi lägger stor fokus på småbarnspedagogik. Genom fortbildning har vi utvecklat inskolningarna av de små barnen. Den får ta tid och invänjningen sker gradvis. Övergångarna mellan avdelningarna underlättas av vårt samarbete med spåren. Pedagogerna samarbetar i stort och i smått, så barnen känner sina nya pedagoger. Och de gamla pedagogerna finns ju kvar inom räckhåll.

När en familj får behov av pedagogisk omsorg, kan barnet flyttas hit från någon annan förskola. Då besöker blivande mentor och någon blivande kompis barnet på den ”gamla” förskolan. Det skapar en trygghet att de känner igen den som sedan tar emot vid inskolningen.

När barnen så småningom flyttar till förskoleklass och fritidshem, kan de ha kvar sin omsorg här på Gertrudsgården tills de slutar årskurs 3.

Språk och kommunikation viktigt

Språk/kommunikation är ett av våra prioriterade utvecklingsområden och våra hjälpmedel här heter TRAS och Bornholmsmodellen. Vi använder också teckenkommunikation (TAKK), då vi strävar efter att bli en tecknande förskola. Alla barn ska ges möjlighet att kommunicera och uttrycka sig på ett enkelt sätt, även när deras språkkunskaper är bristfälliga. När de allra yngsta barnen får både tal och tecken för exempelvis ordet mjölk, tar det inte lång tid förrän de tecknar tillsammans med oss!

Blivande 6-åringar ingår i ett läsprojekt. Förskolornas bokombud och biblioteket väljer tillsammans ut årets bok. Barnen får sedan hämta denna bok på biblioteket och så jobbar vi med den på olika sätt. Detta arbete firas med en parad genom staden, som avslutas med sång och musik i Stadsparken.

När vi utvecklat ämnena naturvetenskap och hållbar utveckling har vi haft stor hjälp av verktyget Grön Flagg. Det har gjort att vi arbetat med projekt kring kretslopp och vattenresurser och vi är nu på gång med hälsa och livsstil. Avdelningarna har regelbundet miljösamlingar och vi sopsorterar allt.

Vi har tydligt uppsatta mål i vårt arbete med barnen, som följs upp och utvärderas kontinuerligt. Arbetet i verksamheten följs upp och dokumenteras utifrån en pedagogisk plan. Digitala verktyg används aktivt som dokumentationsverktyg.

Startat nätverk i kommunen

På Gertrudsgården säger vi att ”förskolans barn är allas barn”. Vi som arbetar här har ett öppet klimat och lyssnar på varandra, så man stannar oftast kvar i många år. Problem löser vi tillsammans. Äldre, erfarna pedagoger utmanas av yngre medarbetare – yngre medarbetare får stöd, tips och handledning av de erfarna. Alla får utrymme att utveckla just sina intressen, vilket gör att vi i dag har specialkompetenser som sagopedagogik, naturvetenskap, experiment samt digitala verktyg.

Vi pedagoger på Gertrudsgården har även startat ett nätverk i kommunen kring förskolornas arbete med Grön Flagg och hållbar utveckling/naturvetenskap. I det ger vi varandra tips och idéer på hur vi kan utveckla arbetet med dessa frågor.

 

Om Gertrudsgårdens förskola/nattis

Antal avdelningar
5
Antal barn
85
Antal anställda
24
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1950
Adress
Skarpskyttegatan 6
Stad
Trelleborg
Postnummer
23145
Kontaktperson
Carina Berggren
Email
carina.berggren@skola.trelleborg.se
Förskolans vision

På Gertrudsgårdens förskola/nattis i Trelleborg har man visionen att förskolan ska vara trygg, lärorik och rolig för alla barn.