Article image

MA:s Idrottsförskola Piggelin

En bakgrund

Vi, Marie Lind och Annika Haraldsson, började arbeta tillsammans år 2001 och fann snabbt att vi hade haft många liknande idéer på varsitt håll. Tillsammans tog vi mod till oss och gjorde verklighet av våra drömmar. Vår första förskola startade vi hösten 2002.

Rörelse- och idrottslek har alltid varit en viktig del i vårt arbetssätt. När vi klev in i lokalen, där MA:s Idrottsförskola Piggelin i dag ligger, kände vi på en gång att här kan vi utveckla våra idéer kring rörelse- och idrottslek fullt ut.

Varje dag på Idrottsförskolan sker olika rörelseaktiviteter, både i små och stora grupper. Det finns plats för dans, gympa till musik, innebandy, hinderbana och olika rörelselekar men även utrymme för stillhet och lugn.

Piggelin bjuder på en liten film fylld av rörelseglädje!

Vår förskola ligger i det natursköna villaområdet Hamre, Västerås. Lokalen är på ca 800 kvm och ligger intill en grundskola.

Vår innemiljö präglas av stora ytor för rörelse, men det finns också möjlighet till avskildhet i mindre rum. Förutom rörelse- och idrottslek har förskolan även miljöer för annan lek och skapande i olika former.

Vår inhägnade utomhusgård är relativt stor med både gräsyta och asfalt. Inom det området finns dessutom sandlåda, bygglek, en mindre balansbana och en bil i trä som föräldrar varit med och byggt.

I skogsdungen utanför har pedagogerna gjort en större hinderbana. Det finns närhet till skog, lekparker, fotbollsplaner, ridanläggning, bad och naturreservat. Om man vill åka iväg någonstans är det nära till busshållplatsen.

Stärker språkinlärning och socialt samspel

Genom idrotten stärks bland annat barnens fysik, självkänsla, sociala samspel och förmåga till hänsynstagande.

De får lyssna på varandra utan att avbryta, vänta på sin tur och att respektera varandra. Vi vill ge barnen en positiv upplevelse av lek/motion/idrott/rörelse/hälsa som följer med dem i framtiden.

Vi använder oss av hela kroppen för att stärka språkinlärningen. Både tal- och skriftspråk är en naturlig del i vardagen, liksom böcker, målar- och skrivmaterial.

Fem sorters grönsaker

Ett annat område där förskolan satsar stort är maten. Förskolan följer livsmedelsverkets rekommendationer, köper i möjligaste mån lokalproducerat.

Vi har alltid minst fem sorters grönsaker som serveras till maten vid våra tre buffébord där barnen själva hämtar sin egen mat.

Barnen inspirerar varandra att prova nya smaker och genom att upprepa grönsaksutbudet får man många barn att prova på något nytt.

Barnen får också vara delaktiga i att göra mellanmål och vår måltidsansvarige håller också i små kurser där barnen bland annat får lära sig baka och prova olika smaker enligt Saperemetoden.

Utvecklande lek inne och ute

Vi strävar efter att barnen ska lära sig vara rädda om varandra, sina och andras saker och naturen. För oss är det viktigt att vi har respekt för barnen och visar dem detta genom att lyssna på deras tankar och idéer. Vi uppmuntrar dem att ta ansvar för sig själva och detta ökar naturligtvis med åldern.

Hos oss ska slutmålet inte vara förutbestämt. Barnens funderingar är det som bestämmer färdriktningen. Barnen ska ta ansvar i det vardagliga arbetet med mottot: Jag kan!

Vi hjälper barnen till en stimulerande och utvecklande lek. Hos oss är alla sinnen och uttryckssätt lika viktiga i kunskapssökandet.

I fyra av de fem grupperna arbetar pedagogerna två och två i mindre grupper. Då har man stor möjlighet att se det enskilda barnet.

Vi använder oss mycket av närmiljön och är ofta ute på olika utflykter.

Tematiskt arbetssätt

Vi har ett tematiskt arbetssätt med i dagsläget fem olika områden som genomförs under året: ”Friidrott, hopp och spring”, ”Dans”, ”Bollar”, ”Gymnastik” och ”Obanad terräng”. Under temaperioden har förskolan större fokus på just det aktuella området, både gemensamt och i de egna grupperna.

Organisationen ser lite annorlunda ut jämfört med en traditionell förskola. Eftersom vi inte har traditionella avdelningar finns det en organisation som styr vilka som är var och när. Det innebär att alla barn har tillgång till hela förskolan, men inte samtidigt.

Det finns en stor frihet i att forma den dagliga verksamheten utifrån ramarna som finns för förskolan och vår inriktning.

Men det allra bästa med att arbeta på MA:s Idrottsförskola är att se barnens rörelseglädje!

Om MA:s Idrottsförskola Piggelin

Antal avdelningar
0
Antal barn
60
Antal anställda
12
Förskoletyp
Privat
Startad
2008
Adress
Metspögatan 2
Stad
Västerås
Postnummer
72348
Kontaktperson
Marie Lind och Annika Haraldsson
Email
info@barnkompani.se
Förskolans vision

Rörelse är ett utmärkt verktyg att använda sig av för att uppnå de mål som finns i förskolans läroplan. Allt fler människor för i dag ett stillasittande liv, både barn och vuxna. Vår tanke är inte att skapa elitidrottare. Idrottsförskolan vill i stället bidra till rörelseglädje och en bra start för framtiden. Det ska vara roligt att röra på sig!