Article image

Virvelhusets förskola

Virvelhusets förskola ligger i Burlövs kommun, vilken är Sveriges till ytan sett näst minsta kommun. Halva förskolan, fyra avdelningar, var färdigbyggd 1979. Den har senare, 2007, blivit tillbyggd med ytterligare fyra avdelningar. Hälften är småbarnsavdelningar (1–3 år) och hälften storbarns-avdelningar (3–5 år).

Dessutom finns det en lägenhetsförskola ett par minuters promenad från den stora förskolan. Där går barn som är 1–5 år. De har en liten trädgård på en sida och en gemensam lekplats på sin andra sida. Förskolans stora gård rymmer gamla kolonilotter, vilket innebär att vi har äppleträd, päronträd och plommonträd här.

Att det är en stor förskola gör att det alltid är något på gång. Vi har barn med 39 olika modersmål och pedagoger med tio olika modersmål. Det skapar med andra ord en härlig ”melting pot”!

Den mångkulturgrupp vi har jobbar med att få ett bra modersmålsstöd på förskolan. All personal har fått utbildning i TAKK, det vill säga tecken som stöd till det talade språket, och arbetar från små barn upp till stora med detta uttryckssätt.

Hela Burlövs kommun deltar i ett treårigt språkutvecklingsprojekt. Som en del av detta projekt har vi inrättat lugna läshörnor på samtliga avdelningar. Barnen, även de små, har tillgång till böcker i sin egen höjd och sätter sig i mysiga fåtöljer och ”läser”. Under våren har vi haft bokcirkel utifrån boken Bilderbokens mångfald och möjligheter. Den är skriven Agneta Edwards och utgiven av Natur & Kultur.

Hållbar utveckling centralt

Virvelvinden deltar aktivt i Skräpplockardagarna.
 

Våra mål är: mer fysisk aktivitet, sund kost, medvetenhet om olika kretslopp, hållbar utveckling samt källsortering. Vi pratar om att vi arbetar efter en ”russinpedagogik”. Det betyder att vi plockar ut godbitarna och använder dem på vårt eget ”Virvelhussätt”. Viktigast för oss dock är vårt arbete med hållbar utveckling, mot målet med Grön Flagg. Hela förskolan arbetar mot samma mål, men varje avdelning bestämmer också sin egen väg till det målet.

Detta har vi hållit på med sedan 2011. Stommen i arbetet utgörs av miljögruppen. Alla avdelningar källsorterar och vi har börjat odla mer och mer grönsaker på vår stora fina gård.

Virvelhuset har även utmanat samtliga förvaltningar och politiker i kommunen på Skräpplockardagen. I december 2012 fick vi Burlövs kommuns Miljöpris för vårt arbete!

Etapp ett, ”Tema livsstil och hälsa”, blev klar i maj 2012. I mars 2014 fick vi godkänt för att påbörja etapp två, vilken handlar om ett gediget arbete med närmiljön. Håll Sverige Rents motivering till miljöcertifiering för etapp två lyder som följer (vi tycker att den sammanfattar såväl pedagogernas som barnens synsätt i stort).

2014-03-23 Det är klart att ni blir godkända med en sådan fin rapport!

Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet! Ni har jättefina bilder som avspeglar er verksamhet väl och det verkar som ni lyckats fånga barnens intresse och nyfikenhet att vilja delta och utforska. Vi tycker om ert genomtänkta förhållningssätt och den nyfikenhet och vilja att lära som verkar finnas hos både personal och barn.

Bra jobbat!

Inom ämnet närmiljö har vi bland annat påbörjat detta arbete inomhus, med att studera ljudnivå, buller samt ”bra” och ”dåliga” ljud. Etapp tre närmar sig sedan, med nya utmaningar. Då tänker vi oss att arbeta med konsumtionsbegreppet.

Vi avslutar med ett tips: Virvelhuset har en egen, sluten Facebooksida, till för det kollegiala lärandet. Inte dumt alls!

 

Om Virvelhusets förskola

Antal avdelningar
9
Antal barn
164
Antal anställda
35
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1979
Adress
Norregatan 22
Stad
Arlöv
Postnummer
23231
Kontaktperson
Ami Cronqvist
Email
ami.cronqvist@burlov.se
Förskolans vision

Att tillvara all samlad kunskap och erfarenhet och respektera varje person som den är, så lyder visionen på Virvelhuset i Arlöv. Centralt är också att barnen lär sig att upptäcka på egen hand och med hjälp av personalen.